Оновлення модельного ряду CLAAS LEXION
16 Серпня

Оновлення модельного ряду CLAAS LEXION – модернізована кабіна, практичні функціональні зміни та розширені функції CEMOS

Після трьох успішних років з моменту запуску нової генерації зернозбиральних комбайнів LEXION, CLAAS підготував ряд технологічних оновлень для всього модельного ряду. Вже у 2023 модельному році усі LEXION отримають нову кабіну, оптимізовану систему обмолоту та сепарації, додаткові опції системи вивантаження, а також розширені функції CEMOS.


З 1995 року зернозбиральні комбайни LEXION – це безумовний еталон продуктивності, ефективності та універсальності. Випустивши влітку 2019 року нову генерацію LEXION з молотильно-сепаруючими системами APS SYNFLOW WALKER і APS SYNFLOW HYBRID, CLAAS вкотре підняв стандарти інноваційності і не планує зупинятися на цьому. Уже наступного сезону серія комбайнів LEXION доповнюється і оптимізується новими рішеннями, аби забезпечити ще вищий рівень продуктивності.

Більша кабіна з обертовим сидінням

Оновлені зернозбиральні комбайни LEXION отримають кабіну нової генерації, яка встановлюється на комбайнах TRION з 2021 року.

Збільшений простір, опційне шкіряне сидіння, яке можна повертати на 30 градусів в обидва боки, заслуговують на особливу увагу, адже забезпечують надзвичайний комфорт для оператора під час роботи. Підніжки в основі рульової колонки дозволяють оператору зручніше розташуватися в кріслі. З новою кабіною оператор отримує чудовий огляд жниварки та робочої зони довкола завдяки збільшеному лобовому склу, бічним дверцятам, тоншим переднім стійкам і консольним дзеркалам заднього виду. Ротаційний склоочисник (360°) забезпечує гарну очистку лобового скла та оптимальну зону огляду у вологих і запилених умовах збирання. 12-дюймовий термінал CEBIS з HD-дисплеєм із високою роздільною здатністю та високою контрастністю гарантує чіткість за будь-яких умов освітлення та пропонує три основні робочі вікна, які можна налаштувати під індивідуальні потреби. Усі функції опційних CEMOS DIALOG та CEMOS AUTOMATIC інтегровані в термінал. Управління здійснюється за допомогою сенсорного екрану та поворотного селектора. Окрім того, оператор може проводити налаштування основних систем комбайна за допомогою кнопок прямого доступу з правого боку підлокітника. Положення терміналу CEBIS і підлокітника можна індивідуально адаптувати під водія. Завдяки багатофункціональному важелю CMOTION оператор завжди має під контролем найважливіші функції та може зберігати до семи індивідуальних налаштувань. Опційно доступні 30 літровий охолоджуючий відсік і світлодіодне освітлення довкола комбайна, а також мультимедійний пакет з сабвуфером.

Зернозбиральний комбайн можна оснастити навігаційною системою кермування нового покоління GPS PILOT з терміналом CEMIS 1200, який монтується у верхньому правому кутку кабіни. У доповнення до цілком вже звичних параметрів налаштування руху системи паралельного кермування, термінал CEMIS 1200 дозволяє керувати он-лайн замовленнями та документацією. Завдяки подібному до CEBIS робочому інтерфейсу оператору досить легко зорієнтуватися у функціях і налаштуваннях нового терміналу.

Ще однією перевагою оновленої лінійки є опційна система динамічного кермування DYNAMIC STEERING, яка значно спрощує маневрування в полі при переході з однієї загінки до іншої, зменшуючи кількість обертів рульового керма, які має зробити водій, на 40%.

Оптимізація потоку хлібної маси

Для поліпшення потоку хлібної маси від системи обмолоту до роторної системи сепарації ROTO PLUS зернозбиральні комбайни LEXION 7000 і 8000 серій оснастили сегментованим розподільчим бітером. Завдяки новій конструкції потік маси ліпше розподіляється та подається до двох роторів навіть за екстремальних умов збирання.

З 2023 модельного року механізм реверсування жниварки комбайнів LEXION отримає функцію «повільної подачі». По завершенню процесу реверсування жниварки оператор має змогу змінити напрямок обертання реверсивного двигуна натисканням кнопки, аби повільно та рівномірно подати залишкову хлібну маса до системи обмолоту. Так рішення дозволяє уникнути пікових навантажень після реверсування.

Поліпшений процес завантаження транспортних

Аби точно контролювати процес завантаження транспортного засобу, вивантажувальні шнеки діаметром 330 і 420 мм можна опційно оснастити поворотним наконечником. Завдяки миттєвій реакції та плавному позиціонуванню наконечник дозволяє регулювати зміщення зернового потоку в діапазоні 60 см. управляти положенням можна за допомогою багатофункціонального важеля CMOTION. Оскільки кожна зернина на рахунку, наконечник оснащений вбудованою заслінкою, яка запобігає просипанню зерна по звершенню процесу вивантаження.

Три нові функції CEMOS

У 2023 модельному році CLAAS розширює комплекс систем CEMOS додатковими функціями. У CEMOS DIALOG з’явиться нове меню контролю втрат за комбайном, яка дозволить оператору вірно відкалібрувати датчики втрат. CEMOS DIALOG покроково направляє оператора через увесь процес калібрування, щоб уникнути помилок вимірювання та введення. Будь який рівень втрат можна використати для калібрування.

Для оптимального використання декількох комбайнів на одному полі CLAAS розширює CEMOS системою CEMOS CONNECT. Дана система використовує принцип приймання-передачі, завдяки якому дані налаштувань CEMOS можна передавати від одного зернозбирального комбайна до інших, або через додаток TELEMATICS на кінцевий мобільний пристрій, наприклад, смартфон. Таким чином, за потреби, оптимальні налаштування можна перенести на весь парк зернозбиральних комбайнів. CEMOS CONNECT доступний з 2023 модельного року  для всіх зернозбиральних комбайнів LEXION та TRION оснащених CEMOS.

CEMOS AUTO HEADER – ще одна інновація для комбайнів LEXION і TRION, яка автоматично оптимізує довжину робочого столу, висоту та виліт мотовила залежно від висоти культури, виміряної FIELD SCANNER. Крім того, система також бере в розрахунок товщину шару маси, що проходить через похилу камеру. Таким чином, оператор може цілком зосередити свою увагу на перевірці параметрів комбайна і показників якості його роботи. У свою чергу FIELD SCANNER отримав додаткову функцію очищення для екстремальних умов експлуатації, яка тримає сенсор у чистоті та забезпечує надійне оптичне визначення відповідних параметрів культури як для системи автоматичного кермування, так і для CEMOS AUTO HEADER.

Основні оновлення:

  • Сегментований розподільчий бітер для зернозбиральний комбайнів з APS SYNFLOW HYBRID (LEXION 7000 та 8000 серій).
  • Поворотний наконечник для точного завантаження, зокрема при значних швидкостях (до 180 л/с).
  • Нова кабіна зі збільшеним простором, оптимізованою оглядовістю та опційним поворотним сидінням оператора.
  • Новий GPS PILOT з терміналом CEMIS 1200 для автоматичного кермування та онлайн-документування даних.
  • Опційна система CEMOS CONNECT для оптимального використання декількох комбайнів та система CEMOS AUTO HEADER для автоматичного налаштування жниварки VARIO під час роботи.